Søkemotoroptimalisering/SEO

Lesetid: 3 minutter

Hva er SEO?

SEO, kort for Search Engine Optimization, eller søkemotoroptimalisering på norsk, er mer enn bare et kjempelangt, vanskelig ord. SEO er kort og enkelt forklart det man gjør på og utenfor en nettside for at søkemotorer skal rangere nettsiden så høyt som mulig på en søkemotors resultatside

🤔

🔎

Hvorfor bør man gjøre det?

Hvis en nettside ikke vises, så “finnes den ikke”. Enkelt og greit. Tenk på når du leter etter noe på internett. Du bruker mest sannsynlig Google, og “Googler” etter svar. Hvor ofte går du videre til side 2, 3, 4 osv? Nesten aldri

Folk besøker nettside nr. 1, 2, og 3, som er øverst på listen. Hvis de ikke finner svaret de trenger, legger de til flere søkeord.

Hvordan gjør man det?

Det er mange forskjellige måter man kan optimalisere for søkemotorer. Det viktigste her, er å virkelig forstå hvordan søkemotorer fungerer. SEO er veldig et veldig kompleks fag, og er i endring hele tiden.

Videre skal jeg forklare noen ting man kan gjøre, kort og enkelt.


🌟

Kvalitet

Søkemotorer rangerer nettsider med god kvalitet høyere. God kvalitet betyr i dette tilfellet ikke nødvendigvis at den ser bra ut, men at den er nyttig for besøkende, og oppfyller kravene til det de leter etter. Hvis brukeren går inn også rett ut av nettsiden, så plukker f.eks. Google opp dette som om at nettsiden ikke er nyttig, og rangerer den dermed lavere på Google Søk.

Nøkkelord

Hvis du leter etter en ny sykkel, så er det stor sjans for at du starter kjøpet med et Google-søk. Først søker du kanskje bare på sykkel, og finner ikke helt det du leter etter, så du skriver heller “terrengsykkel med gir”. Nå har du spesifisert søket mer, og dermed kommer det opp mer relevante resultater.

Når man skriver tekst til nettsider, bør man passe på at man teksten inneholder nøkkelord og nøkkel-fraser. Nøkkelord er ord som kobler søkeordene opp mot nettsiden din, slik som i eksempelet over. Nøkkelordene må være relevant til det nettsiden inneholder, og det er viktig at de ikke bare smettes unaturlig inn i teksten. Det er også viktig å ikke skrive de samme nøkkelord- og nøkkel-frasene for mange ganger på samme sted.

🗝️

🔗

Backlinks

En backlink er en lenke som lenker til nettsiden din. For eksempel linken på bedrifts-siden din på Facebook som fører til nettsiden din. Her gjelder samme kvalitetsprinsipp. Hvis en nettside med dårlig kvalitet lenker til siden din, endres ikke rangeringen din nødvendigvis i positiv retning. I noen tilfeller kan den også rangere den dårligere! 

Backlinks er kanskje det som øker rangering mest, men da gjelder det å ha lenker fra nettsider av høy kvalitet. Et eksempel på en nettside av høy kvalitet kan være snl.no (Store Norske Leksikon).